Välkommen

Välkommen till Lokeshem, där Munin Korpöga bor
Där Skogsrå och Sjörå möts. Där land och hav kolliderar. En magisk plats där mina intressen möts, där jag vandrar mellan världarna och utforskar min andliga väg. Där gudinnan och thursen i mig skapar och ödelägger.

Här kan du läsa om mitt liv som häxa, asatroende och drömmare. Min blogg uttrycker mina sanningar, tankar och funderingar, mina erfarenheter - ha det i åtanke när du läser.

Tack för din Tid. Äring, ljus och frid!

onsdag 20 juli 2011

Miljöberikning för fisk

Först och främst – fiskarter som går ihop så de trivs tillsammans. Där har vi vårt första poäng!
Det ger dem mindre stress vi händelser, som flytt, ommöblering, vattenbyte o.s.v.
Och mindre stress – mindre sjukdomar.

Se till att fiskarna inte trängs. Skaffa arter som antingen trivs i sällskap, så som en stimfisk. Då finner de trygghet hos varandra.
Och se till att arter inte krockar på samma nivå. Det finns tre nivåer i ett akvarium – ytlevande fiskar, de som trivs på mitten och de som lever på botten. Sen finns det de som gräver ned sig eller lever i grottor.
Se till att det finns gömställen och grottor (om fisken kräven grottor), men även fria symytor!

Möblera inte om. De flesta vill ha en stabil stressfri miljö. Byt däremot ut lite växter eftersom de blir fula eller tuggas sönder. Köp in nya! Det räcker som ommöblering (inte du inte vill av något speciell anledning, ex. byta grus, byta rot, skaffa biotop…)

Nya spännande växer!
Se till att ha stabila växer som står sig trots att fiskarna äter på dem, ex. anubias. Mycket bra skydd.
Ha några ”vanliga” halvmjuka växter som tål en del stryk men som de kan förstöra. Här placerar jag nog de flesta växter.
Ha mjuka växter som de får förstöra, ex. cabomba, vattenpest och L. sessiliflora och kanske marimo. Plantera vissa och låt en del flyta vid ytan. Skaffa även någon ytväxt, kanske andmat. Framförallt om du har gurami eller kampfisk.

Har du fiskar som inte vill ha växter (vissa ciklider) – se till att de har gott om grottor.

Mat att jaga. Låt pumpen ”blåsa” iväg maten ibland så de får kämpa lite, både på ytan och under ytan. Det gör inget om maten sjunker till botten, även ytfiskar kan vara där och leta och äta. Men övermata inte.
Det gör att de fördriver mer tid av dygnet. Man tror att man är snäll när man serverar maten i ett lugnt hörn, men de äter glupskt och vad ska de göra sen av sin tid?
Låt maten ta lite tid. Då får du även en bra översikt om det är någon som inte jagar efter maten – kanske p.g.a. sjukdom.

Leksaker!
Fisk-leksak? Jag vet inte vad jag ska skriva här utan att låta helt knäpp och fisktokig.
Men jag har gett dem leksaker i form av flytsaker – glaskulor och träkulor. En del har tyckt det varit kul att knuffa runt dem och så. Andra bryr sig inte.
En guramihane (Nenwing) blev tokig när han fick glaskulor. Han började bygga skumbo runt dem och cabomba! Han fick dock aldrig med sig sin hona  stackarn.

Mina första amanoräkor Sanji, Spinner (döda) och Smoker (som finns än idag) lekte med mina händer. De blev handtama och simmade direkt till mina händer vid varje vattenbyte. De traskade runt och ”åt” på dem eller städade dem. Sen Sanji ochSpinner dog slutade Smoker. Han är inte handtam längre.

Mina honungsgurami tyckte också om mina händer. De ville simma in i handen och jag skulle stänga handen runt dem (utan att ta på dem) och så ”bodde” de där inne (men hade fritt att simma ut om de ville). Vi hade mysstunder ;)

Jo, jag myste med mina fiskar ;)

Magisk kram,
ljus och frid!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag vill bara skriva och tacka för en fin och andligt inspirerande blogg.
    Jag undrar om det är okej att jag lägger en länk till din blogg på min bloggsida?
    Kram Asynja

    SvaraRadera
  2. Du är mer än välkommen :) tack och kramar

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...